Thursday, 7 July 2011

Travelling to china


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca yg dgn sengaja atau tidak sengaja sampai ke blog saya... ini first time blogging... hhahahah... x tau nk start dr mana...

Tiba2 teringin nk buat blog... tgk ramai yg buat... nmpk cam best...
Alang2 tu nk cite skit pengalaman bercuti ke negeri china...:D

Bila mak saya bagitau satu family nk gi china... rasa seronok gila...
1st time ke luar negara la katakan... :D

Saya teringat kata2 ustaz saya ttg ilmu... mencari ilmu biarlah sampai ke negera China... So mmg seronoklah wktu tu...

Saya igt boleh lah blaja mcm kita tgk cite2 china... Sopan santun, peramah org2nya... Tapi terkejut saya, apa yg saya perasan cite2 and drama2 china x sama mcm china sebenar...

Antara akhlak2 china yg saya perasan:
- kasar gila (wktu tgh serve makanan dia cmpk je pinngan makanan tu)
- kuat gak diorg mencarut (nasib baik mencarut dlm bahasa cina, kalo x... hahaha)
- tipu dlm jual beli (kasut yg aku beli kt sana mula2 dia ckp 600 yuan(RM300), terkejut gila aku, bapak mahal mamat ni jual, last2 aku tawar ngan dia dpt 60 yuan(RM30), gila2 dia nk untung, even keychain kecik pun 40yuan(RM20))
kalo kt malaysia slalu tgk kt pasar
cth
melayu jual sotong RM8 sekilo
n cina jual RM7 sekilo tapi dia pegi adjust penimbang tu biar nmpk mcm sekilo
HARAM tu!...
Tapi non-muslim mane kisah
So belilah produk yg btul2
-semua cina nk survive(sana cina mmg kuat kerja, diorg 1 bulan cuti 2 hari!, kalo kita setiap minggu 2 hari cuti, untung org malaysia)
-kat sana byk cina backstab saudara sendiri (untuk dpt duit). nasib baik malaysia x byk
-kalo wktu zaman dulu, emperor cina kalo ade rakyat buat salah skit trus pancung
- emperor suka berbelanja besar (Forbidden City kt cina mmg besar, kena jalan dr hujung ke hujung 3km. hahhaha... Mak aku kena byk kali stop sebab x larat) tp secara overall nye emperor pengecut n suka membazir, rakyat sengsara)sedih... haih...



Kebanyakan ape yg china amalkan sgt kontra dgn ajaran islam...
* Islam mengajar supaya jujur dlm perniagaan/perdagangan
Tips untuk perniagaan untuk pembaca yg minat perniagaan(Ustaz Zaini ajar dulu)
Jual barang biar untung skit supaya ramai org beli
Jgn jual barang untung byk xde org nk beli langsung

Kisah yg Ustaz Zaini cerita dulu
Ada sorg Pak Arab ni, dia jual kambing.
Kawan2 dia semua jual kambing dgn harga yg tinggi drpd modal
Tapi dia ni jual kambing sama dgn harga modal
So kwn2 dia gelakkan dia "Mcm mana nk dpt untung kalo harga jual sama ngan harga beli??"
Tapi dia bijak...
Dia ni reti buat tali, buat tali untuk ikat kambing
So, dia akan jual kambing berserta dgn dia punya tali dia tu
Disebabkan dia jual kambing murah, ramai org beli dr dia
Yg kwn2 dia plak, kurang lah org beli sbab mahal
Lama2 Pak Arab ni kaya... Hahahah... Hebat kan...


* Islam mengajar supaya tidak memakan harta org lain terutama harta saudara muslim
* Islam mengajar supaya berakhlak mulia

Tapi bukan semua cina mcm tu... yg baik tu bagus la...
kalo jahat tu mmg jahat sungguh la... xleh nk kata apa la...

Buat masa publish yg ni dulu... Byk lagi sbenarnya... hahaha... Penat pula memblog ni.... :D

3 comments:

  1. papehal un tahiah ye der...
    tahnian coz da ad blog...
    n
    tahniah gak la sbb da smpi ke ngri china..
    atleast ko da blaja smpi ngri chine enenen...=)

    ReplyDelete